BG EN RU

05/01/2024
Комбина е победител в категория Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП на Haциoнaлeн ĸoнĸypc "Cгpaдa нa гoдинaтa" 2023 - нaй-пpecтижнoтo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия!

Сградата-паметник на културата на ул. Македония 40 е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на гр. Варна, който е бил в началото на своето развитие.
 
През 1982 г. е премиерата на филма „Комбина“, обявен за „първия български криминален екшън от съвременен тип”. Лентата се радва на огромен зрителски интерес с модерния вид на героите, „тарикатските“ диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите и преследванията с коли. Динамика и романтизъм, завързана история, в която пламва любов, докато опасностите следват една след друга… Затвърждава главните герои, сред които Иван Иванов, Ваня Цветкова, Николай Сотиров, Вълчо Камарашев, Марио Кръстев, Светозар Неделчев и Павел Дойчев, като звезди и секс-символи на българското кино. Музиката е на Митко Щерев в изпълнение на Диана Експрес. Още същата година печели Награда за сценарий - Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ Варна и Награда за „Популярност сред зрителите“ от Съюза на българските филмови дейци. Сградата на ул. Македония 40 във Варна е основна снимачна площадка на лентата, отреждайки й място в историята на българската кинематография.
 
Настоящата жилищна сграда „Комбина“ реализира уважение към обществената значимост, архитектурната и градска среда, като възстановява и подчертава сградата - архитектурен паметник на арх. Радели - от една страна. От друга - без да се опитва да повтаря, предлага в нова част модернистично визуално и функционално решение чрез контраст на обем и материя. 

Тази жилищна сграда-паметник на културата с филмова история и фина съвременна архитектура бе предизвикателство. Превърна се в реставрирана строителна реалност заедно с реконструираната си и възстановена ограда от ковано желязо с плътна и ажурна част - завинаги запаметена в кадрите на едноименната лента с типичния си дизайн и неизменната табелка „Образцов дом“, която е там и сега!

КОМБИНА
Криминална драма - България | 1982
 
Продуцент: СТУДИЯ ЗА ИГРАЛНИ ФИЛМИ БОЯНА
Сценарист: ВЛАДИМИР ГАНЕВ
Режисьор: НИКОЛА РУДАРОВ
Оператор: ЯЦЕК ТОДОРОВ
 
КОМБИНА
Жилищна сграда - България | 2023
 
Продуцент: МЕНАТУОРК ПРОДЖЕКТ АД
Сценарист: ДЕКАРТ ООД
Режисьор: ЕЛИТ ХОУМ ЕООД
Оператор: АН-ИНВЕСТ 1 ЕООД

Един филм, имплантиран в сграда!
С признателност!